Gemeente Neerpelt

Actieweek dikkedarmkanker in Mariaziekenhuis

20
mrt
2017

Deze week is dikkedarmkanker het centrale thema in het Mariaziekenhuis Noord-Limburg.

Elke dag sterven er in Vlaanderen vijf mensen aan dikkedarmkanker, een ziekte die vroegtijdig kan opgespoord worden als je alert bent voor de signalen. Om iedereen hier meer bewust van te maken, staat het thema van 20 tot 24 maart centraal in het Mariaziekenhuis Noord-Limburg. Je kan er rondneuzen in een reuze dikke darm, voordrachten bijwonen en een filmvoorstelling meepikken. ‘Alles ok op de wc?’ is een samenwerking van de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Overpelt.

In Vlaanderen komen er jaarlijks meer dan 5 000 patiënten met darmkanker bij. Ieder jaar verliezen 2 000 families een dierbare aan darmkanker. Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, des te beter ze te behandelen én te genezen is. Een gezonde levensstijl verkleint het risico op darmkanker bovendien aanzienlijk. De gemeentebesturen van Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Overpelt zetten daarom van 20 tot 24 maart in samenwerking met het Mariaziekenhuis Noord-Limburg de ziekte centraal in de actieweek ‘Alles ok op de wc?’.

Enkele maanden geleden bleek dat meer dan 67% van de Neerpeltenaren ingaat op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Neerpelt voert daarmee de stand aan en kreeg hiervoor de felicitaties van maag- en darmspecialist dr. Luc Colemont. Een opsteker voor de gemeentelijke preventieraad die van dit thema een prioriteit maakt.

De hele werkweek kan je van 10 tot 17 uur in de hal van het ziekenhuis een ‘reuze dikke darm’ bezoeken. Deze opblaasbare dikke darm is het ideale middel om op een speelse manier kennis te maken met poliepen, de voorlopers van darmkanker. In verschillende infosessies kan je daarnaast meer te weten komen over darmkanker en haar gevolgen. Op het programma staan de filmvoorstelling ‘A little bit of heaven’ (dinsdag 21 maart om 19.30 uur in de Zinnezaal van CC Palethe), een voordracht met maag- en darmspecialist dr. Luc Colemont (woensdag 22 maart om 19.30 uur in het auditorium van het Mariaziekenhuis) en de infosessie ‘Omgaan met kanker’ met Simone Verbaken (regiocoördinator van Kom op tegen kanker) en Maggy Vandersmissen (zelfhulpgroep Stoma Ilco vzw) op donderdag 23 maart om 19.30 uur in het auditorium van het Mariaziekenhuis. Alle activiteiten tijdens de actieweek zijn volledig gratis.

 

Voor meer info:

Raf Drieskens
burgemeester
tel. + 32 11 80 97 40
raf.drieskens@neerpelt.be

Margo Quanten
Preventiewerkster 
tel. +32 11 65 56 80
margo.quanten@neerpelt.be  

Juul Vrolix
OCMW-voorzitter
tel. + 32 470 01 06 42
juul.vrolix@neerpelt.be 

 

U kunt op dit bericht reageren via reacties@neerpelt.be. De reacties komen binnen bij de gemeentesecretaris Hilde Vandervelden.

We helpen je ook graag verder via www.facebook.com/gemeenteneerpelt of op twitter via www.twitter.com/3910neerpelt.

 

  • Afdrukken
  • Doorsturen