Gemeente Neerpelt

Akten en attesten online aanvragen

Via deze link kan je vanaf nu 14 documenten (akten en attesten) volledig elektronisch opvragen vanop je eigen computer. 

De gemeente ontwikkelde een digitaal loket waarop je op een volledig  beveiligde manier met enkele muisklikken een rechtsgeldig en digitaal ondertekend document kan opvragen. 

Welke attesten en akten kan ik aanvragen?

Vanaf nu kan je de volgende 14 akten en attesten opvragen:

- geboorteakte;
- huwelijksakte;
- overlijdensakte;
- attest samenstelling gezin;
- attest van leven;
- attest van nationaliteit;
- attest van verblijf en nationaliteit;
- attest van verblijf voor een huwelijk;
- attest van wettelijke samenwoning;
- attest van woonplaatshistoriek;
- attest van woonst;
- attest van woonst met adressenhistoriek;
- attest wijze van teraardebestelling;
- uittreksel bevolkingsregister.

Dit aanbod zal in de toekomst verder worden uitgebreid.

Wat heb ik nodig om deze documenten aan te vragen?

Om je aanvraag elektronisch te ondertekenen heb je een pc met internetverbinding, een kaartlezer, je e-ID (elektronische identiteitskaart) en je pincode nodig. Je hebt ook de nodige ondertekensoftware nodig. Indien deze software niet op je pc aanwezig is, krijg je automatisch de vraag of je deze (gratis) wil installeren.

Na de aanvraag zal het document automatisch worden verwerkt en heb je het 5 minuten later in je mailbox. In uitzonderlijke gevallen dient er op het gemeentehuis nog een controle te gebeuren. In dat geval trachten we binnen de twee werkdagen voor de afhandeling te zorgen.

Wat als ik mijn pincode niet meer weet?

Bij de aanmaak van je identiteitskaart heb je een brief met codes ontvangen. Heb je deze brief nog, dan kan je bij de dienst burgerzaken een nieuwe code aanvragen.

Heb je deze brief niet meer? Geen probleem, dan kan je op de website van de federale overheid nieuwe codes aanvragen. Na een tiental dagen krijg je van de gemeente een seintje dat je de codes kan komen ophalen.

Zijn de aangevraagde documenten rechtsgeldig?

De documenten die je ontvangt zijn voorzien van een elektronische handtekening en van een Verifieer-logo. Ook als je ze uitprint, zijn ze volledig rechtsgeldig. Twijfel je toch? Geef dan even de twaalfcijferige code die je op je document vindt in op www.verifieer.be

Heb je vragen of lukt het inloggen niet zo best? Neem dan even contact met ons op via burgerzaken@neerpelt.be of 011 80 97 50.

  • Afdrukken
  • Doorsturen