Gemeente Neerpelt

Logo, wapenschild en vlag

Logo

Logo gemeente NeerpeltHet logo geeft duidelijk aan waar Neerpelt voor staat. Het modern ogende beeldmerk is een knipoog naar een plaatsaanduiding. Op die manier zetten we Neerpelt letterlijk op de kaart. Neerpelt als place to be, waar er altijd iets te beleven is. De rode basiskleur is pittig en straalt warmte uit.

goed leven

  • mooie, groene omgeving - bruisend centrum - verzorgde publieke ruimte - breed pakket aan voorzieningen - veel actie - gevarieerd sportaanbod - rijke culturele activiteiten - ...

echt beleven

  • swingende evenementen - een namiddagje shoppen - een terrasje met vrienden - fietsen met de kinderen - een stevige natuurwandeling - cultuur opsnuiven - ...

Wapenschild

Wapenschild gemeente NeerpeltHet gemeentewapen van Neerpelt is een gedeeld schild met aan de ene zijde "in zilver twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel (rood)" en aan de andere zijde "gedwarsbalkt, 10 stukken goud en keel". Het rechtse deel van het schild (tien even hoge dwarsbalken van goud en van keel) verwijst naar het drossaardschap Pelt, dat behoorde tot het Graafschap Loon. Neerpelt maakte hiervan deel uit tot aan de Franse Revolutie. De oude rechtbank van Pelt gebruikte reeds in 1489 dit wapenschild als zegel. Het linkse deel van het schild (in zilver twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel) verwijst naar de heerlijkheid Grevenbroek, waartoe de oude gemeente Sint-Huibrechts-Lille behoorde tot aan de Franse Revolutie. Aangezien de huidige gemeente Neerpelt een samengaan is van twee gebieden met verschillende historische achtergrond, werd door de Neerpelter gemeenteraad in 1977 geopteerd voor een gedeeld schild, opdat beide oude gemeenten zich hierin zouden erkennen.

Vlag

Vlag NeerpeltIn de vlag wordt dezelfde symboliek heraldisch weergegeven. Als achtergrond fungeert het motief van het wapenschild van het graafschap Loon, waarvan de gemeente Neerpelt in het verleden deel uitmaakte. In het midden hiervan prijkt het wapen van de heerlijkheid Grevenbroek, waartoe de deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille vroeger behoorde.

 

  • Afdrukken
  • Doorsturen