Gemeente Neerpelt

Materiaal lenen


Speelstraat aanvragen

Tijdens de zomer kan je van je straat een speelstraat maken, waar kinderen kunnen ravotten en volwassenen gezellig samen kunnen zijn. Een speelstraat aanvragen kan nog tot en met 31 mei.

Voor kinderen is het leuk om eens op straat te kunnen spelen en ravotten, zonder gestoord te worden door het verkeer. Ook voor volwassenen is het fijn om te keuvelen, de buren te leren kennen, te barbecueën of om gewoon mee te spelen met de kinderen.

In een speelstraat wordt dagelijks van 14 tot 19 uur de openbare weg afgesloten voor het verkeer, waardoor iedereen zich ongestoord op straat kan begeven.

Bewoners kunnen voor hun straat een speelstraat aanvragen. De aanvragen voor de zomervakantie van 2017 moeten uiterlijk op woensdag 31 mei gebeuren. Er is een goedkeuring van twee derde van de bewoners en een positief advies van de politie nodig. Je kan de speelstraat voor maximum één week aanvragen tijdens de maanden juli en augustus.

Bij een speelstraat kunnen bewoners gratis gebruik maken van een springkasteel en volksspelen die door het gemeentebestuur uitgeleend worden.

Aanvraagformulier inrichten speelstraat

Aanvraagformulier springkasteel en volkssporten

Welke materialen kan ik lenen bij de gemeente Neerpelt?

Wil je als vereniging een activiteit organiseren ? Dan kun je bij de gemeente
terecht om een aantal materialen te ontlenen. Wij lenen de volgende materialen uit:

 • nadarafsluiting
 • sanitaire wagen & recipiënt
 • podium
 • uitstal(kerst)kramen
 • standpijp
 • tentoonstellingspanelen
 • vuilbakken
 • noodverlichting voor tent
 • lichtslangen
 • beamer
 • sportmaterialen (volkssporten)

Nadarafsluiting

Er is een totaal van 800 meter beschikbaar. Best wordt de afsluiting per meter aangevraagd. Elk hek is 2 meter of 2,5 meter. De gemeente brengt de nadarafsluiting op 1 plaats. Het uitzetten van de afsluiting is ten laste van de organisator.

Sanitaire wagen & recipiënt

De gemeente beschikt over 2 sanitaire wagens en 1 sanitaire wagen waarvan 1 toilet toegankelijk is voor rolstoelen. Deze laatste wagen wordt enkel ingezet wanneer er specifiek naar gevraagd wordt.

Voor de sanitaire wagens is een bak beschikbaar waardoor er enkel een afvoer van water moet voorzien worden. Deze bakken moeten extra aangevraagd worden. De wagens en de bakken moeten door de organisator worden gereinigd na ontlening. Zowel voor de wagens als voor de bakken wordt een waarborgsom van 125 euro per stuk gevraagd.

De gemeente komt de materialen ter plaatse brengen. De wagen voorzien van de nodige aan- en afvoeren is ten laste van de vereniging.

Voor buurtfeesten kunnen enkel de wagens van de eigen gemeente ontleend worden. Er worden geen wagens bijgevraagd in de omliggende gemeenten. Bovendien zullen aanvragen van verenigingen steeds voorrang krijgen voor de ontlening van de sanitaire wagens. Deze vereningen moeten aangesloten zijn bij een adviesraad van de gemeente en moeten ten laatste 14 dagen voor de activiteit de aanvraag bij de gemeente doen Vlaggenmasten.

Op een aantal plaatsen in de gemeente zijn potten voor vlaggenmasten geplaatst in de bestratingen. De gemeente kan hiervoor vlaggenmasten ter beschikking stellen. Indien er geen potten voorzien zijn, kunnen houten vlaggenmasten geplaatst worden (per locatie te bekijken). Er worden geen vlaggen uitgeleend. Wimpels van de gemeente kunnen wel door de organisaties gebruikt worden.

Podium

Er is een podium beschikbaar waarvan de maximale grootte 10 X 12 meter is. Het podium moet door de organisatie opgebouwd worden. Het wordt geleverd in 3 bakken.

Uitstal(kerst)kramen

De kramen (5 stuks) worden in onderdelen geleverd en moeten door de organisatie in elkaar worden gezet.

Standpijp

De standpijp (1 stuk) dient voor waterafname. het wordt enkel uitgeleend aan activiteiten voor verenigingen en kan niet voor buurtfeesten ter beschikking worden gesteld. Voor de ontlening wordt een waarborg van 125 euro gevraagd.

Tentoonstellingspanelen

Er zijn 20 tentoonstellingspanelen voor ontlening.

Vuilbakken

De gemeente stelt vuilbakken ter beschikking (5 stuks). Er wordt een waarborg van 125 euro gevraagd.

Om een duurzaam evenement te organiseren, verwijzen wij je graag door naar deze pagina.

Noodverlichting voor tent

Het betreft hier 10 stuks noodverlichting (voor grote tent) die aangesloten zijn op een kast. Veelal wordt de nodige noodverlichting bijgeleverd door de leverancier van tenten. Best vraag je dat eerst na! Deze verlichting moet steeds ingestoken blijven op de electriciteit.

Lichtslangen

Er zijn 3 rollen van 50 meter lichtslang. Deze kunnen niet ontleend worden voor buurtfeesten.

Beamer

Verenigingen die aangesloten zijn bij een adviesraad van de gemeente kunnen een beamer ontlenen. Er wordt een waarborg van € 150 gevraagd.

Download hier het aanvraagformulier voor een beamer.

Sportmaterialen (volkssporten)

De gemeente heeft een grote verzameling van sportmaterialen (volkssporten) die je kan ontlenen. Organiseer je en buurtfeest en wil je er sportieve draai aan geven? Of wil je er gebruik van maken voor je vereniging of organisatie? Dat kan, maar alles dient wel tijdig aangevraagd te worden (liefst 2 weken op voorhand). De aanvraag dient te gebeuren via het invullen van de formulieren.

Klik hier om een overzicht te vinden met de beschikbare volksmaterialen die je kan ontlenen.

Download hier het aanvraagformulier voor het ontlenen van volksportmaterialen.

Download hier het reglement voor het uitlenen van volkssportmaterialen. 

Download hier het reglement  voor uitlening van aanhangwagen voor sportmateriaal. 

[Ga terug naar boven]


Waarborg

Voor een aantal materialen wordt een waarborgsom gevraagd.
Deze waarborg dient minstens 1 week voor de activiteit op de rekening van de gemeente overgemaakt te worden, per overschrijving op rekeningnummer 091-0004878-57. De uitlening kan niet gebeuren indien de waarborg niet gestort is!

Indien de materialen in goede staat worden terug ontvangen, wordt de waarborg volledig terug overgemaakt. In het andere geval worden de onkosten voor de herstelling van de waarborgsom afgehouden.

[Ga terug naar boven]


Aanvraag procedure materialen

De materialen moeten tijdig (liefst 4 weken op voorhand) aangevraagd worden zodat de nodige administratie kan afgehandeld worden.

Download hier het aanvraagformulier voor het lenen van materialen.

 [Ga terug naar boven]


Gebruik van elektriciteit

Voor de afname van elektriciteit staan op enkele plaatsen marktkasten. Voor het gebruik van de kasten en de ontlening van de sleutels wordt een waarborg van 125 euro gevraagd.
Op andere plaatsen kan eventueel een tijdelijk aansluitpunt voorzien worden. Deze electriciteitsaanvragen worden per aanvraag geëvalueerd door het college van burgemeester en schepenen.

Voor buurtfeesten kunnen geen tijdelijke aansluitkasten geplaatst worden. De kostprijs van het plaatsen van deze kasten is te hoog in verhouding tot het verbruik.

[Ga terug naar boven]


Springkasteel voor buurtfeesten & speelstraat

Voor buurtfeesten is het mogelijk om voor 1 dag een springkasteel te krijgen. Voor dit springkasteel wordt eveneens een waarborgsom van 125 euro gevraagd.

Download hier het aanvraagformulier voor een springkasteel.

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus kan de straat voor 1 week omgetoverd worden tot speelstraat. Het initiatief en de aanvraag moet door de buurtbewoners worden genomen.
Ook voor de speelstraat kan een springkasteel ter beschikking gesteld worden voor 1 dag.

Download hier het aanvraagformulier voor een speelstraat.

[Ga terug naar boven]

 • Afdrukken
 • Doorsturen