Digitaal archief van oude akten

De gemeente Neerpelt heeft alle akten van de burgerlijke stand gedigitaliseerd en stelt de akten die meer dan 100 jaar oud zijn, openbaar ter beschikking via akten.neerpelt.be. Via deze website kan je geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van 1797 tot en met 1917 bekijken, bewaren en afprinten.

8300 akten online beschikbaar

Via akten.neerpelt.be kan je zo’n 8300 akten raadplegen. Het gaat om akten die meer dan 100 jaar oud zijn en dus openbaar gemaakt mogen worden. Dankzij een zoekfunctie kan je de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van inwoners van Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille eenvoudig opzoeken.

Tijdsbesparing voor inwoners en ambtenaren

Je hoeft dus niet meer naar het gemeentehuis te komen om de akten van 1917 of ouder op te vragen. Ook voor de medewerkers van de burgerlijke stand levert het digitale archief een enorme tijdswinst op. Ze kunnen de vaak handgeschreven akten digitaal doorzoeken en bekijken.

Het gemeentebestuur is zich ervan bewust dat de enorme database niet zonder fouten is. Vooral oude akten zijn soms moeilijk leesbaar, waardoor een foutieve vermelding van naam of voornaam snel is gebeurd. Aarzel niet om fouten te melden, via de website of via burgerzaken@neerpelt.be.

Gepubliceerd op woensdag 17 januari 2018 9.32 u.