Krokussen houden herinnering aan Dodendraad levend

Vandaag plantten leerlingen van basisschool De Regenboog witte krokussen langsheen een stuk van het traject van de Dodendraad.

De Dodendraad was een elektrische grensversperring tussen België en Nederland die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geplaatst door de Duitse bezetter. Met de krokussen herdenken we de doden die hier vielen en houden we belangrijke verhalen levend.  

Lint van witte krokussen

Neerpelt is een van de 25 gemeenten die dit najaar witte krokussen plant op de plaats waar 100 jaar geleden de Dodendraad stond. De witte krokussen lijken qua vorm op de isolatoren van de elektrische grensversperring die door de Duitsers werd geplaatst om spionnen en smokkelaars tegen te houden. 

Vandaag plantten leerlingen van basisschool De Regenboog krokussen ter hoogte van de Grote Heidestraat. Zij kregen hulp van lagereschoolkinderen uit Valkenswaard. Ze hebben een stuk van het krokuslint geplant dat van de Noordzee tot aan het Drielandenpunt bij Vaals zal lopen. Elk voorjaar zullen de krokussen in bloei staan en ons herinneren aan de slachtoffers die hier gevallen zijn.

Fietsroute

Je kan langs het traject van de Dodendraad fietsen. De route is 500 kilometer lang en kronkelt over de Belgisch-Nederlandse grens. Je fietst langs reconstructies van de Dodendraad en in het voorjaar zal je het witte krokuslint in het landschap zien verschijnen.

Meer informatie over de Dodendraad en de fietsroute vind je op www.grensroute.be.

 

Gepubliceerd op vrijdag 12 oktober 2018 14.30 u.