Drie mogelijke namen voor fusiegemeente

Dommelpelt, Pelten of Pelt : dat is de naam die Neerpelt en Overpelt vanaf de fusie op 1 januari 2019 samen zullen dragen. Een volksjury van 36 personen selecteerde uit 206 unieke inzendingen deze drie namen.

Van 16 oktober tot en met 31 oktober zullen de inwoners hun stem kunnen uitbrengen op één van de drie voorgestelde gemeentenamen. De nieuwe naam wordt op 4 november onthuld tijdens het Sint-Maartenspektakel in Overpelt.

De volksjury motiveerde de drie mogelijke gemeentenamen als volgt:

  • Dommelpelt: Als een van de oudste rivieren in Limburg heeft de Dommel ons altijd gescheiden. In de toekomst gaat hij ons verbinden. In de naam zijn zowel Dommel als Peel verwerkt. Dit zijn herkenbare landschapselementen. Het stukje Pelt verwijst naar beide gemeenten en voelt hierdoor voor de inwoners vertrouwd aan. Het is een frisse jeugdige naam met een mooie uitstraling.
  • Pelten: Het samenvoegen van twee gemeenten die beide Peltenaren als inwoners hebben moet de naam Pelten opleveren. Zo blijft in de nieuwe naam toch de historie bewaard. De naam geeft aan dat er voor de fusie meer dan één Pelt was. Pelten klinkt waardevol, goed in de mond en is bovendien het meest aanvaardbare voor beide gemeenten.
  • Pelt: Een heldere, krachtige naam met historische achtergrond. De naam is reeds gekend als algemene deler van de huidige gemeentenamen. Pelt is zeer herkenbaar, reeds ingeburgerd en gemakkelijk in gebruik. Ik smelt voor Pelt!

De volksjury bestond uit 36 personen: drie vertegenwoordigers van de heemkundige kringen, 2 vertegenwoordigers van de cultuurraden en 31 inwoners die werden uitgeloot uit 143 kandidaten. Bij de samenstelling werd rekening gehouden met een gelijke vertegenwoordiging van beide gemeenten, van geslacht en van leeftijdscategorie.

Aan de volksjury werd op voorhand gevraagd om vijf favoriete namen te bezorgen uit alle 206 unieke namen. De namen die in geen enkel lijstje voorkwamen, werden nog voor het overleg van de volksjury geëlimineerd. Zo kon de volksjury op zaterdag 7 oktober van start gaan met 60 overgebleven namen.

Na een algemene toelichting door naamexpert Vic Mennen over de totstandkoming van gemeentenamen, nu en in het verleden, formuleerden de leden van de volksjury een aantal criteria waaraan een gemeentenaam volgens hen moet voldoen.

Vervolgens werd een vetoronde georganiseerd, met de bedoeling om de lijst met namen verder in te korten. Mogelijke namen waarvoor geen meerderheid werd gevonden, vielen af.

Uiteindelijk bleven nog 4 namen over. De juryleden beoordeelden deze namen individueel aan de hand van de criteria die aan het begin van het overleg geformuleerd werden.

Ieder jurylid kreeg hierna nog een laatste kans om zijn of haar favoriet te promoten. Tot slot mocht elk jurylid punten geven aan zijn of haar favoriete gemeentenaam. De drie namen met de meeste punten waren, in willekeurige volgorde, Dommelpelt, Pelten en Pelt.

Inwoners kunnen stemmen

Nu de drie mogelijke namen bekend zijn, kunnen we ons opmaken voor de uiteindelijke stemming. Om alles even te laten bezinken en de namen te bediscussiëren aan de toog, bij de afwas of op welk sociaal moment dan ook, neemt het naamgevingsproces een pauze van een week.

Vanaf maandag 16 oktober zullen alle inwoners van Neerpelt en Overpelt, ouder dan 12 jaar (geboren op 31/10/2005 of eerder), kunnen stemmen op hun favoriete naam via de website www.fusieneerpeltoverpelt.be. Omdat elke inwoner maar één keer mag stemmen en om te controleren dat het effectief over een inwoner van Neerpelt of Overpelt gaat, vragen we om het rijksregisternummer in te geven. We bieden graag hulp voor wie niet over een internetverbinding beschikt of moeite heeft met online stemmen. Je kan hiervoor terecht op volgende locaties:

  • Bibliotheek Neerpelt (Norbertinessenlaan 9) tijdens de openingsuren 
  • Bibliotheek Overpelt (Jeugdlaan 2a) tijdens de openingsuren 
  • Gemeentehuis Neerpelt (Kerkplein 1) tijdens de openingsuren 
  • Wachtruimte gemeentediensten Overpelt (CC Palethe, Jeugdlaan 2) tijdens de openingsuren en bij voorstellingen 
  • Dienstencentrum BinnenHOF (Norbertinessenlaan 5, Neerpelt) op maandag en dinsdag van 13.00 tot 16.45 uur 
  • Dienstencentrum Pelle Melle (Dorpsstraat 58, Overpelt) dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur

Bekendmaking op 4 november

Op dinsdag 31 oktober om middernacht wordt de stemming afgesloten. In de daaropvolgende dagen zullen de stemmen worden geteld onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De bekendmaking van de naam met de meeste stemmen is voorzien voor zaterdag 4 november op de Oude Markt in Overpelt, als climax van het Sint-Maartenspektakel dat om 19 uur begint. Alle inwoners van Neerpelt en Overpelt zijn van harte welkom.

Op 18 december zullen de gemeenteraden van beide gemeenten een definitieve beslissing nemen over de samenvoeging én over de naam die de fusiegemeente zal dragen. Bij gunstig verloop is de fusiegemeente vanaf 1 januari 2019 een feit.

Gepubliceerd op zaterdag 7 oktober 2017 17.30 u.