Eigen duurzame mini-energiecentrale voor Neerpelt

De gemeente Neerpelt heeft haar technische dienst op zoneT voorzien van een duurzame mini-energiecentrale op brandstofceltechnologie. De installatie werd gebouwd door het bedrijf Elugie.

Door in te zetten op brandstofceltechnologie, een technologie die op waterstof werkt, zal de CO2- voetafdruk van het gebouw met meer dan 60% afnemen en wordt er een jaarlijkse besparing van bijna 12 ton CO2 gerealiseerd, het equivalent van de uitstoot van 100.000 km rijden met de wagen.

Neerpelt geeft hiermee als eerste gemeente in Limburg het startschot van de waterstof- economie, de weg naar een 100% CO2 neutrale maatschappij !

De mini-energiecentrale werkt dag en nacht, winter en zomer waardoor de bestaande installatie van 10kVA zonnepanelen op een terugdraaiende teller kon worden uitgebreid. De geproduceerde stroom gaat immers niet op het net maar wordt in het gebouw zelf verbruikt.

De installatie zal 26.000 kWh duurzame stroom per jaar extra opwekken.
Een uitbreiding naar 39.000 kWh is niet uitgesloten en zal na opstart van de eerste installatie geëvalueerd worden.

De investering wordt betaald door de maandelijks gerealiseerde besparing.
Daarbovenop wint Neerpelt 30% tot 40% financieel voordeel t.o.v. haar huidige en toekomstige energiefactuur. Elektriciteit uit de brandstofcel kost minder dan de huidige energiefactuur en dit vanaf de eerste dag. Dit zowel bij investering met eigen middelen als bankfinanciering.

Dankzij het full omnium garantie- en servicecontract dat via de leverancier wordt afgesloten zijn er geen onverwachte kosten aan deze installatie en is een werking zonder zorgen gegarandeerd gedurende de hele exploitatie termijn van de installatie.

Neerpelt gaat voor duurzaam!

Voor meer info:

Raf Drieskens
burgemeester
tel. + 32 11 80 97 40
raf.drieskens@neerpelt.be

Liesbeth Fransen
schepen van leefmilieu
tel. +32 476 57 71 45
liesbeth.fransen@neerpelt.be

Tom Vandermeulen
gebouwenbeheerder
tel. + 32 11 80 97 40
tom.vandermeulen@neerpelt.be

 

U kunt op dit bericht reageren via reacties@neerpelt.be. De reacties komen binnen bij de gemeentesecretaris Hilde Vandervelden.

We helpen je ook graag verder via www.facebook.com/gemeenteneerpelt of op twitter via www.twitter.com/3910neerpelt.

 

Gepubliceerd op dinsdag 27 juni 2017 16.44 u.