EMJ-kunstwerk ingehuldigd

Sinds enkele weken staan op het pleintje tussen kerk en gemeentehuis, in het centrum van de gemeente, vijf reusachtige houten meerpalen.

In het voorbij wandelen of fietsen heeft menig Neerpeltenaar en bezoeker zich al afgevraagd wat de bedoeling is van die ogenschijnlijk vreemde groep palen. Wel, de vijf meerpalen zijn een onderdeel van een kunstwerk van de Neerpeltse kunstenares Hilde Keunen en is een ode aan de festivalvogeltjes die al ruim 50 jaar het onmiskenbare symbool zijn van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. 

In 1966 ontwierp voormalig graficus en EMJ-bestuurslid Theo Van Baelen (1940-2017) een logo voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd: twee verliefde, kussende vogeltjes. Een jaar later werd het logo voor het eerst gebruikt tijdens het EMJ. Tot op de dag van vandaag zijn de vogeltjes – de pietjes zoals ze in Neerpelt zeggen- nog steeds het absolute symbool van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Vorig jaar bestonden de festivalvogeltjes 50 jaar. Het EMJ-bestuur besliste toen dat de pietjes een halve eeuwfeest verdienden.

De Neerpeltse kunstenares Hilde Keunen kreeg de opdracht om een monumentaal herdenkingskunstwerk te creëren, met de twee vogeltjes als centraal thema. Het kunstwerk zal tijdens het 66ste EMJ, dat plaats vindt van 27 april tot 2 mei, onthuld worden.

Hilde Keunen doceerde lange tijd aan de academie van Arendonk. Enkele jaren geleden stopte ze daarmee om meer tijd te kunnen besteden aan haar schilder- en beeldhouwwerk. “Uiteraard vond ik het een grote eer dat mijn ontwerp werd uitgekozen door het EMJ-bestuur. Samen met de opdrachtgevers besprak ik het concept. Nadien ging ik aan de slag met tal van voorontwerpen en maquettes. Bij het werk dat ik uiteindelijk realiseerde blijven de festivalvogeltjes zeer herkenbaar aanwezig. Ze kijken nog steeds verliefd naar mekaar. Hierbij houd ik mooi het midden tussen mijn inbreng en het oorspronkelijke logo van Theo Van Baelen. Mijn artistieke vrijheid werd hierdoor enigszins beteugeld maar niet beknot. ” vertelt Hilde. “De creatie bestaat uit vijf zware meerpalen die een statige groep vormen. De palen uit tropisch hardhout dienen als drager voor de statige bronzen vogels. De verweerde palen hebben een lengte tussen de 3,50 en 3,70 meter. De twee vogeltjes zijn flink uit de kluiten gewassen pietjes geworden. Bovendien zijn ze zo hoog geplaatst dat ze op de achtergrond boven de groepsfoto's van festivalgangers uitsteken.

Hilde Keunen: “Samen met het EMJ-bestuur, het gemeentebestuur en gemeentearbeiders hebben we meermaals rond de tafel gezeten om een mooie plek voor het kunstwerk te vinden, ergens op de route van de dagelijkse festivaloptocht. De keuze is gevallen op het plein tussen kerk en gemeentehuis.”

Gepubliceerd op zaterdag 28 april 2018 13 u.