Neerpelt bezwijkt voor Grote Heide (2016)

Voorbereiding (2015)

In 2016 bezweek Neerpelt voor Grote Heide, Damsheide en Broeseind. In het voorbereidingsjaar 2015 gingen we met de inwoners van Grote Heide, Damsheide en Broeseind aan de slag om ook met hen spraakmakende activiteiten en ideeën uit te werken die heel Neerpelt in 2016 naar Grote Heide trokken.

Ook tijdens ‘Neerpelt bezwijkt voor Grote Heide’ gaf het gemeentebestuur de inwoners heel wat vrijheid. Om de aftrap te geven voor ‘Neerpelt bezwijkt voor Grote Heide’ organiseerde het gemeentebestuur op donderdag 19 maart een infomoment en brainstormsessie in OC Pax. Een 40-tal enthousiastelingen brachten heel wat ideeën samen. De topideeën kregen op het einde van de avond al een eerste concrete uitwerking.

Op dinsdag 2 juni kwamen een 25-tal inwoners een tweede keer samen tijdens een vervolgmoment voor 'Neerpelt bezwijkt voor Grote Heide' om de meest populaire ideeën concreter uit te werken.

Op donderdag 2 juli volgde een tweede brainstormsessie op Damsheide om Damsheide nog meer te betrekken bij 'Neerpelt bezwijkt'. Ondanks het zwoele weer kwam een 8-tal inwoners van Damsheide mee nadenken over een invulling vanuit hun buurt.

Op dinsdag 22 september vond de derde bijeenkomst plaats in de kantine van Sporting Grote Heide. We mochten een 40-tal mensen verwelkomen. De werkgroepen van de verschillende projecten vertelden wat de stand van zaken voor hun project is en welke hulp ze kunnen gebruiken van andere werkgroepen of het gemeentebestuur.

Activiteiten (2016)

Zondag 10 januari: gemeentelijke nieuwjaarsborrel. Op de gemeentelijke nieuwjaarsborrel op het Regenboogplein van Grote Heide mochten we een 1000-tal inwoners verwelkomen onder een stralende zon en blauwe hemel. Het Peltr-bier vloeide er rijkelijk, River of Stones zorgde voor sfeervolle muziek en samen met zangkoor van Grote Heide werd het Neerpelts volkslied uit volle borst gezongen.
Iedereen had meteen ook de kans om Dorpshuis 't Kruispunt te bezichtigen.

Zaterdag 23 januari: officiële opening 't Kruispunt.

Zondag 21 februari: Seniorenfeest en Retroparty 
Het feestcomité van Damsheide en het buurthuis sloegen de handen in elkaar om een seniorenfeest in retrostijl en retroparty te organiseren. In de namiddag waren alle Neerpeltse senioren welkom voor een seniorennamiddag met animatie, een draaiorgel en traktatie. 
's Avonds was iedereen welkom om de beentjes los te schudden op muziek uit de jaren 50 en 60.

Zondag 15 mei en vrijdag 3 juni: opening natuurspeeltuin Populierenhof en Regenboogplein
Enkele inwoners van Grote Heide en Damsheide staken de hoofden bij elkaar om meer natuurlijke speelplekken te realiseren dichtbij huis. Zo kwamen ze op het idee om natuurspeeltuinen te creëren achter de kerk van Grote Heide en op het buurtpleintje Populierenhof. De plannen werden samen met met de technische dienst van de gemeente en sociale tewerkstellingsplaats De Winning uitgewerkt. De officiële openingen vonden plaats op zondag 15 mei en vrijdag 3 juni, telkens onder een goedkeurend stralend zonnetje. 

Zondag 26 juni: Dorpsfeest
Een nieuw plein aan de kerk van Grote Heide bracht ideeën voor een groot Dorpsfeest. Heel wat verenigingen van Damsheide en Grote Heide werkten samen om een programma voor jong en oud samen te stellen. 
Van maart tot midden juni vond er een foto-fiets-zoektocht plaats die je vrij kon fietsen.
Tijdens het dorpsfeest zelf was iedereen, onder een warm zonnetje, welkom op het Regenboogplein voor allerlei activiteiten. Voor de kinderen was er animatie met volksspelen en springkastelen. Er kon geproefd worden van ijs van Wele's Chocolade en advocaat van het Tusschenhof. De markt met kunst van eigen bodem werd muzikaal ondersteund door optredens van Hypochristians, 4play, Nebraska en Chris Leurs. Gezelligheid verzekerd!

Vrijdag 9 september: opening Fit-O-Meter
Al je spieren trainen, op een boogscheut van huis. Dat willen wij wel! Als we eens ijveren voor een Fit-O-Meter op het loopparcours aan de Ponyfarm?! Zo gezegd zo gedaan. Samen met de sportdienst en Sport Vlaanderen werd er bekeken wat mogelijk was. Het resultaat is sinds september te bewonderen en uiteraard te testen. 

Woensdag 16, vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 november: volkstoneel
In het verleden was het Volkstoneel bekend als een traditie op Grote Heide. Enkele organisatoren en acteurs van vroeger wilden deze traditie nieuw leven in blazen en namen een vliegende start om op zoek te gaan naar vrijwilligers en trekkers om dit mee waar te maken. Bij elke vertoning zat De Pax afgeladen vol. De groep speelde met het stuk 'Goei Boter' de pannen van het dak. Het publiek was laaiend enthousiast.