Neerpelt bezwijkt voor Sint-Huibrechts-Lille (2015)

Voorbereiding (2014)

Om de aftrap te geven voor ‘Neerpelt bezwijkt voor Lille’ organiseerden we op 12 maart 2014 een infomoment en brainstormsessie in O.C. Sint Hubertus waarop we een 50-tal enthousiaste Lillenaren mochten verwelkomen. Wie er bij was kan het beamen: het werd een magistrale, creatieve avond waarop meer dan 250 ideëen voor memorabele activiteiten werden verzameld en voor een 10-tal topprojecten reeds een eerste aanzet tot uitwerking werd gegeven.

Tijdens een tweede bijeenkomst van ‘Neerpelt bezwijkt voor Lille’ op 15 april hebben we deze ideeën samen met de Lillenaren verder uitgewerkt met onder meer een concrete invulling en timing.

Tijdens de lente en zomer van 2014 is er hard gewerkt door de verschillende werkgroepen om hun idee of activiteit zo concreet mogelijk te krijgen. Op dinsdag 30 september kwamen we een derde keer samen in OC Sint Hubertus. In 2015 werd een 10-tal projecten gerealiseerd.

Projecten en activiteiten

Gemeentelijke nieuwjaarsborrel

Op zondag 18 januari vond de gemeentelijke nieuwjaarsborrel plaats in O.C. Sint-Hubertus. Ondanks het mindere weer daagde een duizendtal Neerpeltenaren op om samen met het gemeentebestuur het jaar feestelijk in te zetten. 
Tegelijkertijd werd het Teutbier gelanceerd waarvan iedereen een heel jaar lang kon genieten.

EK Prijszetten

Op zaterdag 21 maart vond het EK Prijszetten plaats in OC Sint-Hubertus. Een 400-tal kaarters kwam samen om er een groots prijszetterskamp van te maken.

Lille zingt

Het evenement 'Lille zingt' zette op zaterdag 30 mei een 250-tal inwoners aan het zingen, dansen en feesten op de tonen van echte meezingers ondersteund door onder meer de fanfare, drumband Sint-Sebastiaan en saxofonist Pieter Pellens.

50 jaar Bosuil

In het midden van de zomer vierde de Bosuil haar 50-jarig bestaan tijdens een feestweekend van vrijdag 31 juli tot en met zondag 2 augustus. Het weekend had een druk programma: op vrijdag seniorennamiddag met optreden van Salim Seghers en 's avonds prijsjokken; op zaterdag straatanimatie en optreden van coverband Nerveus; en op zondag een familienamiddag met als feestelijke afsluiter een optreden van drumband Sint-Sebastiaan.

Bergheier Baak

In de zomermaanden gingen enkele afgevaardigden van KVLV en Landelijke Gilden de uitdaging aan om mee een kunstwerk te realiseren ter ere van de landbouw in Lille. Kunstenaar Stijn Lauwers werd aangesproken voor het ontwerp, Marc Janssen van AJK Hydrolift zegde zijn steun toe voor de realisatie van het kunstwerk. 

Op zondag 30 augustus werd kunstwerk 'Bergheier Baak' onthuld op de 'Dag van de Landbouw' in Lille. Op zondag 4 oktober vond het kunstwerk zijn definitieve locatie op het kruispunt van de Berghei met de Roelanddreef.

Retroparty

Buurtvereniging Sint-Anneke en C.V. De Liller Meulewiekers sloegen de handen in elkaar om op zaterdag 19 september een retroparty te organiseren in de stijl van Radio Modern. Een 350-tal Neerpeltenaren daagden volledig uitgedost op om te dansen en te swingen op de tonen van de jaren '60.

Straat voor kinderen

De Lilse gezinsbond organiseerde in het verleden reeds enkele malen een 'Straat voor kinderen'. Ter gelegenheid van 'Neerpelt bezwijkt voor Lille' gingen ze in 2016 opnieuw de uitdaging aan om het dorpsplein van Lille om te toveren tot een grote openluchtspeeltuin.

Kerstwandeling

De jubilea van 40 jaar WTC 'Allemaal op de fiets' en 50 jaar 'Bosuil' waren de ideale gelegenheid om van de Bosuil de startplaats te maken voor de kerstwandeling in 2015. Een 1200-tal Neerpeltenaren wandelden 3, 7 of 12 km door de straten, weien, velden en bossen van Sint-Huibrechts-Lille. Na de wandeling konden de wandelaars nog genieten van een vuurwerkspektakel dat de perfecte afsluiter voor het succesvolle jaar van 'Neerpelt bezwijkt voor Lille' bleek te zijn.