Toegangspoort aan de Dommel

Op vrijdag 1 juni wordt de artistieke toegangspoort ‘de Troglodiet’ ingehuldigd. Het is een functioneel origineel kunstwerk dat voorziet in een omkleedruimte, een shelter en rustplaats voor kanovaarders, fietsers en wandelaars.

Landmark in de Tussenstraat

De toegangspoort wordt een opvallend kunstwerk, gelegen aan de oevers van de Dommel in de Tussenstraat, op het Broeseind in Neerpelt. Het kan door deelnemers aan de Dommelafvaart gebruikt worden als omkleedruimte. Fietsers en wandelaars kunnen er schuilen en tevens uitrusten op de zitstenen. Bovendien is er een toilet voorzien.

De naam ‘de Troglodiet’ verwijst naar een holbewoner, de oermens die beschutting vindt in een grot. Het kunstwerk refereert ook aan het water dat door het landschap sijpelt. Het doet denken aan zwerfkeien die de natuur heeft neergelegd in het landschap.

Gedragen door Neerpeltenaars

De toegangspoort komt er op initiatief van de gemeente Neerpelt en is een samenwerking tussen buurtbewoners, Natuurpunt, de Neerpeltse Watersportclub en kunstbemiddelaar ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’. Zij engageerden kunstenaar Joep van Lieshout voor de realisatie van de Troglodiet.

Van Lieshout is een Rotterdams kunstenaar. Zijn oeuvre is wereldwijd aanwezig in machines, sculpturen, meubels, gebouwen en installaties, vaak op de grens tussen kunst en functionaliteit.

Tweede artistieke toegangspoort

De Troglodiet is het tweede kunstwerk op de invalswegen van Neerpelt. Het eerste, de neonverlichting ‘Ijzeren Rijn’ op de Victoriabrug, werd in april 2017 ingehuldigd. Met deze artistieke toegangspoorten willen we de toegangen naar onze gemeente markant aangeven en bezoekers op een originele manier welkom heten als ze Neerpelt binnenkomen.

 

Gepubliceerd op donderdag 31 mei 2018 8.59 u.