Waarom Dommelpelt, Pelten of Pelt?

De volksjury selecteerde op 7 oktober drie namen uit een lijst van 206 unieke inzendingen voor de naam van de nieuwe gemeente.

Per mogelijke naam stelde de jury een motivatie op.

Dommelpelt

Als een van de oudste rivieren van Limburg heeft de Dommel ons altijd gescheiden. In de toekomst gaat hij ons verbinden. In de naam zijn zowel Dommel als Peel verwerkt. Dit zijn herkenbare landschapselementen. Het stukje Pelt verwijst naar beide gemeenten en voelt hierdoor voor de inwoners vertrouwd aan. Het is een frisse jeugdige naam met een mooie uitstraling.

Pelten

Het samenvoegen van twee gemeenten die beide Peltenaren als inwoners hebben moet de naam Pelten opleveren. Zo blijft in de nieuwe naam toch de historie bewaard. De naam geeft aan dat er voor de fusie meer dan één Pelt was. Pelten klinkt waardevol, goed in de mond en is bovendien aanvaardbaar voor beide gemeenten. 

Pelt

Een heldere, krachtige naam met historische achtergrond. De naam is reeds gekend als gemene deler van de huidige gemeentenamen. Pelt is zeer herkenbaar, reeds ingeburgerd en gemakkelijk in gebruik. Ik smelt voor PELT!