Wietse Palmans wint Neerpeltse Aanmoedigingsprijs

Wietse Palmans wint de Neerpeltse culturele aanmoedigingsprijs. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Martijn Claes, ’t Klein Theater, Frederique Snoeks en Joke Emmers. Andere genomineerden in deze editie van de aanmoedigingsprijs waren showkoor Rise Up en Mille Vermeulen.

Prijs voor beeldend kunstenaar

Wietse Palmans (27) is afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Hij ontdekte al in zijn kindertijd dat hij zich beter kon uitdrukken via beeld dan via taal en cijfers. Hij ontwikkelde dit talent verder tijdens zijn schooljaren, eerst via de richting Publiciteit aan Mater Dei in Overpelt. Later studeerde hij Grafische Illustratie in Antwerpen en behaalde hij een Master in Audiovisuele Kunsten (Animatie) in Gent.

Momenteel geeft Wietse les in Algemene Beeldende Vorming aan de academie van Berchem. Daarnaast werkt hij aan opdrachten en initiatieven met een positieve boodschap. Ook maakt hij vrij werk, waarbij hij start vanuit een idee en op zoek gaat naar een techniek of medium dat daarbij past. Zo maakt hij animatiefilms, live-action docu’s en muziekclips, tekent hij op bierviltjes en schildert hij met olieverf op grotere dragers. Hij ziet kunst als een manier om de samenleving, de wereld en zichzelf in vraag te stellen.

Je kan het werk van Wietse nog tot 20 december ontdekken in de foyer van Provinciaal Domein Dommelhof. 

Aanmoedigingsprijs voor jong cultureel talent

De culturele aanmoedigingsprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het gemeentebestuur en de Neerpeltse cultuurraad en heeft als doel jong cultureel talent in de kijker te zetten en een duwtje in de rug te geven.

Kandidaten worden voorgedragen door de Neerpeltse bevolking, waarna de cultuurraad de inzendingen aftoetst en drie genomineerden, waarvan één winnaar, voorstelt aan het gemeentebestuur. Uit de lijst van kandidaten werden dit jaar naast Wietse Palmans ook Mille Vermeulen en showkoor Rise Up als genomineerden weerhouden.

Tekenaar Mille Vermeulen genomineerd

Mille Vermeulen had al van jongs af aan een passie voor tekenen. In 2015 maakte ze haar eerste boekje met eigen illustraties ‘De Weg van Mato’. Daarna kreeg Mille de kans om voor de Vlaamse overheid een kinderboek over energiebesparing te schrijven en in 2017 kwam haar tweede kinderboek uit. Ze schrijft ook graag poëzie en droomt ervan om een boekje uit te brengen, met eigen poëzie en illustraties.

Nominatie voor showkoor Rise Up

Showkoor Rise Up werd in september 2006 opgericht door Karin Lauwers, naar het voorbeeld van de Amerikaanse show choirs. Een showkoor brengt een combinatie van zang, dans, theater en kunstzinnige choreografie. Hierbij horen ook blitse kledij en kleurrijke spots. Het repertoire bestaat uit echte showkoornummers, popmuziek en musicalnummers. Ook Nederlandstalige volks- en lichte muziek komen aan bod. In 2018 zal Rise Up deelnemen aan ‘The World Choir Games’ in Pretoria, Zuid-Afrika, waar zij als ambassadeur voor de Vlaamse Gemeenschap zullen optreden.

Gepubliceerd op vrijdag 8 december 2017 20 u.